fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Creatief!

Je bent creatief wanneer je je fantasie aanspreekt en iets nieuw creëert. Er zijn duizend-en-een manieren om creatief te zijn. Maar creativiteit is niet altijd nodig of zelfs wenselijk.

Kunstige creatievelingen

Kunstenaars zijn dé creatievelingen bij uitstek. Ze vinden het belangrijk om origineel te zijn. Kunstenaars willen niet zomaar iemand na-apen. Ze bedenken graag zelf iets en liefst iets dat nog nooit eerder is gedaan.

Maar, wacht! Nu komt er een heel moeilijke vraag:

Wat is kunst?

Je hebt mensen die hele dagen bezig zijn met kunst te bestuderen. Zij beweren dat ze kunnen zeggen wat kunst is en wat niet. Maar je hebt evenveel meningen als kunstkenners! Voor de ene is een bepaald kunstwerk het mooiste van de wereld, voor de ander is het gewoon troep. Smaken kunnen enorm verschillen.

Dat hoeft geen probleem te zijn. Iedereen bepaalt gewoon voor zichzelf wat hij (mooie) kunst vindt en wat niet.

Oerkunst

De mens doet al sinds de oertijd aan kunst. Dat weten we omdat we rotsschilderingen, beeldjes en muziekinstrumenten van heel lang geleden hebben teruggevonden.

Kunst is altijd iets geweest waarmee mensen hun ideeën of gevoelens uiten. Soms willen kunstenaars ook een boodschap overbrengen.

Banksy is een hedendaagse graffitikunstenaar. Zijn tekeningen hebben altijd een boodschap. Met deze prent wil hij een gevoel van ‘hoop’ opwekken.

Kunst hoeft niet altijd een bedoeling te hebben. Het maken van kunst kan gewoon leuk en ontspannend zijn. Dat is het fijne aan kunst: niemand kan bepalen wat kunst hoort te zijn. Kunst is vaak gewoon … kunst.

Schilderkunst

Kunst kan je beleven op heel wat manieren. Dans, muziek, film, fotografie, schilderkunst … zijn allemaal vormen van kunst.

De schilderkunst is altijd een belangrijke kunstvorm geweest. Toen er nog geen fototoestellen bestonden, waren schilderijen namelijk de ideale manier om de wereld vast te leggen. De kunst bestond er vaak in om een landschap of persoon zo goed als mogelijk na te schilderen. Dat ging gepaard met een zoektocht naar de perfecte verf, het juiste licht, de juiste penseelstreken …

Caravaggio (1595)

Ook het thema vond men belangrijk en hing af van de tijd waarin men leefde .Zo maakten schilders in de 16de eeuw vaak prenten van de Griekse en Romeinse mythen. Het was eens iets anders dan het zoveelste natuurlandschap of Bijbelse tafereel.

Voor velen was het echter niet de bedoeling om iets correct uit te beelden, maar om een bepaald gevoel op te wekken. Zo kwam je tot heel veel verschillende schilderstijlen. Vergelijk de volgende schilderijen maar eens en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zie je op het schilderij?
  • Wat voel je bij het schilderij?
  • Vind je het schilderij mooi?
Claude Monet (1872)
Wassily Kandinsky (1886)
Vincent Van Gogh (1889)

De kunst van het geldscheppen

De grote kunstenaars van vroeger leefden vaak aan het hof. Ze kregen er geld en de vrijheid om zich op hun werk te storten. Maar je had ook kunstenaars zoals Vincent Van Gogh die zeer arm leefden en pas na hun dood erkenning kregen.

Vandaag zijn er ook kunstenaars die zeer eenvoudig en zelfs armoedig leven. Denk maar aan straatmuzikanten. Maar in de top van de kunstwereld gaat er héél veel geld om. Er worden miljoenen euro’s neergeteld voor oude en hedendaagse schilderijen. Er bestaan veel kunstsnobs: mensen die heel veel betalen voor een kunstwerk, gewoon om te tonen hoe rijk ze wel niet zijn. Ook bekende popartiesten verdienen heel wat geld. Logisch ook, ze verkopen hun muziek wereldwijd.

Overal kunst

Musea zijn plaatsen waar kunst wordt verzameld. Ze trekken heel veel bezoekers. Toch zijn er ook veel mensen die musea een beetje saai vinden.

Je hoeft helemaal niet naar musea te trekken om van kunst te genieten. Kunst vind je eigenlijk overal. Voor sommigen is een mooi landschap ook een kunstwerk. En kijk maar eens in de spiegel. Ben jij ook niet versierd met kleren, een leuk kapsel, juwelen … ? Jawel, een echt kunstwerk dus!

Creatieve wetenschappers

Kunst en creativiteit zijn heel nauw met elkaar verbonden. Maar creativiteit vind je niet uitsluitend terug in de kunstwereld. Uitvinders zijn bijvoorbeeld ook heel creatieve mensen. Ze beschikken over een goede dosis fantasie om tot heel nieuwe ideeën en voorwerpen te komen.

Leonardo Da Vinci wordt gezien als één van de grootste creatievelingen die de mensheid heeft gekend. Niet enkel maakte hij fantastische schilderijen, hij bedacht ook geweldige uitvindingen. Zo vond hij de helikopter uit 400 jaar voordat die gebouwd zou worden!

Da Vinci

Uitvindingen zijn vaak niet het werk van één man of vrouw, maar van een hele groep mensen. De computer is bijvoorbeeld niet op één dag uitgevonden. Het is het resultaat van het werk van heel veel creatieve mensen over verschillende jaren heen.

Iedereen creatief?

Kunstenaars en uitvinders zijn duidelijk creatievelingen. Maar creativiteit zit ook in de kleine dingen. Een opdracht in een computerspel oplossen kan ook best creatief zijn. Creativiteit is dus echt overal aanwezig.

Maar, creatief zijn is niet altijd nodig of zelfs wenselijk. Soms bestaat de kunst er net in om dingen op een juiste en zorgvuldige manier uit te voeren. Zonder teveel fantasie of franjes. Denk maar aan een chirurg of een verkeersleider.

Er valt nog veel te zeggen over creativiteit, maar creativiteit moet je vooral beleven. Trek er dus op uit met potlood en papier, bezoek een museum of dans er eens goed op los. Wees er maar zeker van: er zit creativiteit in elk van ons!

terug naar boven