fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Diversiteit

Diversiteit betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Met andere woorden: dat niet alles hetzelfde is. En dat is maar goed ook Stel je voor dat je elke dag je lievelingsgerecht zou eten. Heerlijk! Maar geef toe, na een tijd zou je wel eens zin krijgen in iets anders. Diversiteit zorgt er met andere woorden voor dat de wereld geen saaie plek is.

Gelijk en toch verschillend

Mensen lijken op elkaar, maar toch verschillen ze ook altijd een beetje van elkaar.
Denk zelf eens na: welke gelijkenissen en verschillen zijn er tussen jou en je familie, jou en een aapje, jou en je klasgenootjes?

Samenleven

Het is niet altijd makkelijk om om te gaan met verschillen. Soms ontmoet je mensen die een andere mening hebben dan jij of die andere dingen leuk vinden. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zolang je maar respect hebt voor elkaar, hoe hard je ook van elkaar verschilt. Dat is de enige manier om op een leuke manier te kunnen samenleven
Helaas zijn er nog steeds mensen bij wie dit respect ontbreekt. Zij discrimineren andere mensen, ze sluiten ze uit. Seksisme, homofobie en racisme zijn drie voorbeelden van discriminatie.

“Je moet steeds respect hebben voor anderen, maar daarom niet voor wat ze denken! Domme ideeën verdienen geen respect.”

Ga jij akkoord met deze stelling?

Seksisme

Heel lang speelden mannen de baas over vrouwen. Meestal kon een vrouw niet kiezen met wie ze wou trouwen, dat besliste de vader. Een getrouwde vrouw moest dan weer naar haar echtgenoot luisteren. Ook waren er duidelijke rollen: de man gingen werken en de vrouw bleef thuis en zorgde voor het huishouden en de kinderen.
Vandaag is dat in België gelukkig al grotendeels veranderd, maar toch ook niet helemaal.
In speelgoedwinkels wordt er vaak duidelijk onderscheid gemaakt tussen speelgoed voor jongens en speelgoed voor meisjes. Maar er is toch niets mis als je als jongens met zogezegd ‘meisjesspeelgoed’ wil spelen en omgekeerd? In Zweedse speelgoedwinkels maakt men dit onderscheid niet. Zo kunnen kinderen vrijer kiezen wat voor speelgoed ze willen.

Homofobie

Sommige mensen vinden dat enkel man en vrouw een koppel mogen zijn. Twee mannen of twee vrouwen samen … Neen, dat vinden ze gewoon te raar, dat kan echt niet voor hen. Ze hebben eigenlijk een beetje schrik voor homo’s (fobie = angst). Je kan hen dan wel eens vragen: maar wat is er nu mis met twee mannen of vrouwen die van elkaar houden? Daar hebben ze nooit een goed antwoord op. Soms zeggen ze: “Dat heeft God niet zo gewild”. Gelukkig geloven wij niet in goden.

Racisme

Je uiterlijk is een belangrijk deel van jezelf, maar maakt je niet beter of slechter dan iemand anders. Racisten zijn mensen die andere mensen uitsluiten op basis van hun huidskleur.
Racisme is helaas de wereld nog niet uit. Uit een onderzoek van vorig jaar blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen het liefst hebben dat er geen mensen ‘van vreemde afkomst’ in hun eigen buurt wonen.

Biodiversiteit

In de natuur is diversiteit of verscheidenheid heel belangrijk. Stel je voor dat er alleen maar mensen bestaan. Het zou niet alleen een saaie boel zijn, de mens zou ook niet kunnen overleven. Mensen hebben dieren en planten nodig. Ze geven ons voedsel, kleding, zoveel grondstoffen … En zonder planten geen zuurstof.
Elk jaar sterven er veel soorten uit. Dat komt vooral door menselijke activiteiten. Door boskap, wegenaanleg, visserij en handel in bedreigde diersoorten daalt de biodiversiteit (= de verscheidenheid van levensvormen).

Bijen zijn bijvoorbeeld bedreigd. Niet erg zou je denken, die bijen zoemen zo vervelend en kunnen je steken.
Maar bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van gewassen. Zonder bijen geen appels, peren, pruimen, kersen, wortelen, tomaten, sla, boontjes …. Gelukkig zijn er imkers die goed voor de honingbijen zorgen.
In je tuin of schooltuin kan je insectenhuisjes hangen voor solitaire bijtjes. Deze bijtjes die niet in kolonies leven zoals de honingbij, zorgen heel goed voor bestuiving.

terug naar boven