fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Geld en geluk

Onderzoek wijst uit dat mensen in rijke landen gelukkiger zijn dan mensen in arme landen. Dat klinkt niet zo gek. Hoe zou je zelf zijn zonder een dak boven je hoofd, met amper proper water te drinken, met elke dag weinig en hetzelfde eten op je bord… Als je bezig bent met overleven, heb je weinig tijd voor geluk!

Zouden héél rijke mensen veel gelukkiger zijn dan ‘gewoon rijke’ mensen?

Ja toch! Het moet toch geweldig zijn om je eigen eiland met pretpark te hebben, altijd de mooiste kleren en de laatste games te kunnen kopen? Toch zijn superrijke mensen niet gelukkiger dan ‘gewoon rijke’ mensen. Of toch niet superveel.

Maar… wat maakt ons dan echt gelukkig?

Deze vraag is door wetenschappers meermaals onderzocht. Het antwoord luidt: leuke vrienden, een tof lief, een leuke school (mét leuke meester of juf) of een leuke baan, een gezond lichaam … Dat zijn de dingen die ons echt gelukkig maken.

Maar die dingen zijn niet te koop. Of misschien toch een beetje?

Als je ziek bent en je hebt geld, dan kan je naar de dokter gaan en zo terug gezond worden. Je kunt je geld ook gebruiken om een cadeautje te kopen voor een vriend of vriendin die in de put zit. Soms is het ook gewoon leuk om iets voor jezelf te kopen. Dus geld kan een beetje geluk brengen!

Maar vrienden koop je niet. Je kunt geen €50 euro aan iemand betalen om je vriend te zijn. Als je een luxueus zwembad in je tuin hebt staan, zal je al rap populair zijn. Maar daardoor maak je nog geen echte vrienden. Vrienden kan je maken of je nu weinig of veel geld hebt. Om een goeie mop te vertellen moet je bijvoorbeeld niet rijk zijn.

Geld op zich is niet belangrijk. Het belangrijkste is wat je met je geld doet. En raar genoeg: één van de dingen die de mens het meest gelukkig maakt, is het weggeven van geld…

terug naar boven