fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Gevangenis

Hoe komt iemand terecht in de gevangenis? Lees het hier.

De wet

Wetten bepalen wat mag en wat niet mag in een land. De wetteksten worden opgesteld door parlementsleden. Die worden om de zoveel jaar verkozen door heel de bevolking ouder dan 18 jaar.
Iemand die de wet lijkt te overtreden, wordt aangehouden door de politie. De verdachte moet zich verdedigen met behulp van een advocaat in de rechtbank. Een rechter, iemand die de wet goed kent, bepaalt of de wet is overtreden of niet. Hij spreekt een vonnis uit. Als de verdachte schuldig wordt bevonden, bepaalt de rechter een straf.
Het soort straf hangt af van de ernst van de misdaad. De beschuldigde kan bijvoorbeeld een geldboete krijgen, opgesloten worden in een gevangen en in sommige landen zelfs ter dood veroordeeld worden.

Gevangenis

Mensen die ernstige misdaden hebben gepleegd, worden opgesloten in de gevangenis. Men sluit misdadigers niet enkel op om ze te straffen, maar ook om de samenleving te beschermen. Als ze vastzitten, kunnen ze namelijk ook niets mispeuteren.

Het leven in een Belgische gevangenis

Ik beken. Ik ben geen brave jongen. Nooit geweest eigenlijk.
Ik heb ook geen makkelijke jeugd gehad. Mijn vader zag ik nooit, mijn moeder was steeds aan het werk om de rekeningen betaald te krijgen. Nu ja, ik weet niet of dat wel een excuus mag zijn …
In elk geval: wat ik heb gedaan is fout. Dat zie ik nu in.

De gevangenis is geen pretje, maar dat is dan ook niet de bedoeling.
Sommige mensen denken dat het hier zoals op hotel is. “Je moet niet werken en je kan een hele dag lekker tv kijken,” zeggen ze. Die mensen zijn duidelijk nog nooit in een gevangenis geweest.

Het ergste is misschien wel de verveling. Elke dag lijkt hier op elkaar. Om 7 uur staat iedereen op. Daarna krijgen we ontbijt. In de cel. Er is hier geen gemeenschappelijke eetruimte. Elders wel, heb ik wel eens opgevangen.

Mijn kamer is 4 meter op 3 meter. Meet maar eens na, dat is niet groot …
En ik woon hier niet alleen. Ze hebben hier nog een matras bijgelegd. Er was elders geen plaats meer.
Nu ja, het kan erger, op sommige cellen slapen ze met drie. Stel je voor.

In de voormiddag kunnen we werken, helpen in de keuken of folders in brieven steken. Ik verdien 163 euro per maand. Dat is ongeveer tien keer minder dan dat ik buiten de cel verdiende.

In de namiddag is het wandelen. Elke gevangene heeft elke dag recht op één uur frisse lucht. Veel wandelen gebeurt er niet op de koer. Iedereen hangt gewoon wat rond. Soms wordt er wel eens gevoetbald.

De rest van de tijd zit ik in m’n cel.
Wat ik dan doe?
Tv kijken.
Soms een spelletje spelen of een strip lezen.
Uit m’n klein raampje kijken.
Me ergeren aan m’n celgenoot …

Als ik hier uitkom, ga ik er alles aan doen om terug op het goede pad te geraken.
De meeste mensen die hier eenmaal hebben gezeten, komen er ook nog een tweede keer in.
Zijn de mensen hier dan echt door en door slecht? Of is het als gevangene gewoon niet makkelijk om een tweede kans te krijgen?

Ik weet het zelf niet, maar het maakt me wel wat bang.
Als ik buiten ben, ga ik ook op zoek naar nieuwe vrienden. Want m’n oude vrienden, die deugen echt niet …

Nu tel ik vooral af wanneer ik m’n zoontje terug zie. Hij komt me één keer om de twee weken bezoeken. Nog 4 dagen … Het lijkt echt lang. Zucht …

Kinderen onder de 16 jaar kunnen in België nooit in de gevangenis voor volwassenen terechtkomen. Wel kunnen ze worden opgesloten in een speciale instelling. Maar dit gebeurt enkel bij heel zware overtredingen. In sommige landen worden kinderen wel opgesloten in de gevangenis.

terug naar boven