fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Liefde

Ben jij al eens verliefd geweest? Vast wel! Liefde is van alle leeftijden. Sommige mensen denken dat zelfs kleuters verliefd kunnen worden. Weet je hoe echte verliefdheid er uitziet? Zo:

Mooi hé?

Wat je ziet is een afbeelding van een neurotransmitter (neuro-trans-mitter). Dat is een stof in de hersenen die ervoor zorgt dat je een verliefd gevoel krijgt. Liefde zit dus in je hoofd en niet in je hart! Wel is het zo dat wanneer je verliefd bent, je hart soms sneller gaat kloppen.

Liefde en verliefdheid zijn niet hetzelfde. Verliefdheid is een sterk, maar ook tijdelijk gevoel dat je bij iemand krijgt. Je vindt die persoon dan plots heel erg leuk en je kan niet stoppen om aan hem of haar te denken. Soms word je heel verlegen of net heel stoer als die persoon in je buurt is. Verliefdheid maakt je een beetje gek. Maar dat is eigenlijk wel leuk.

Venus

Verliefdheidswetten

  • Artikel 1

    Verliefdheid kies je niet zelf, het overkomt je.
  • Artikel 2

    Verliefdheid is een positief gevoel en daar hoef je je nooit voor te schamen.
  • Artikel 3

    Het is mogelijk om op één moment verliefd te zijn op verschillende mensen. Daar is niks mis mee. Dat betekent wel nog niet dat je op één moment ook relaties kan hebben met verschillende mensen.
  • Artikel 4

    Verliefdheid is - helaas - niet altijd wederzijds.
  • Artikel 5

    Verliefdheid maakt soms blind. Je kan verliefd zijn op de grootste etter of trut, zonder dat door te hebben. Je kan ook verliefd worden op iemand die haast onbereikbaar is, zoals een bekende acteur of popster.
  • Artikel 6

    Je gaat niet echt dood van een ‘gebroken hart’. Je komt er heus weer bovenop!

Verliefdheid leidt vaak tot liefde, als het tenminste wederzijds is. Liefde ontstaat wanneer mensen een langdurige relatie met elkaar hebben. Twee mensen zijn er dan onvoorwaardelijk voor elkaar. In goede, maar ook in slechte tijden dus. Liefde komt niet enkel voor tussen geliefden, maar ook bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zussen… Je kan ook zeggen dat goede vrienden van elkaar houden.

Het huwelijk

Sommige mensen kiezen ervoor om te trouwen. Dat doen ze om hun liefde te bezegelen. Er komt dan een groot feest met vrienden en familie. Elke cultuur heeft zo zijn eigen huwelijkstraditie. Bij een joods huwelijk bijvoorbeeld wikkelt men op het einde een glas in een doek en trapt men dat kapot. Dan wordt er ‘mazzeltov’ geroepen, wat ‘gefeliciteerd’ betekent. In Marokko duurt het huwelijksfeest meerdere dagen! De bruid verandert dan ook heel vaak van jurk.

Niet alle mensen vinden het nodig om te trouwen. Het is dus zeer normaal als twee mensen die van elkaar houden, samenwonen zonder dat ze getrouwd zijn. Er zijn ook mensen die geen nood hebben aan een vaste relatie.

Liefde staat niet altijd centraal in het huwelijk. Vroeger waren het vaak de ouders die een geschikte huwelijkskandidaat voor hun zoon of dochter zochten. Er werd soms een huwelijk gesloten tussen een prins en een prinses om zo voor vrede te zorgen tussen twee landen. Sommige families huwelijkten hun kinderen dan weer uit om machtiger en rijker te worden.

In sommige culturen worden kinderen nog steeds uitgehuwelijkt. Het probleem is het grootst in Noord-Afrika en Zuid-Azië, waar soms meisjes van pas 5 of 6 jaar oud worden uitgehuwelijkt! De Verenigde Naties proberen deze praktijk tegen te gaan. Kinderen zijn te jong om te trouwen met een volwassene. Bovendien moet elke mens kunnen kiezen met wie hij of zij wil trouwen. De Verenigde Naties willen dat er tegen 2030 nergens ter wereld nog kinderhuwelijken zijn.

Weetje: De ring staat symbool voor eeuwigheid. Een ring heeft namelijk geen begin en geen einde. De trouwring is dus eigenlijk een symbool van de eeuwige trouw en liefde.

terug naar boven