fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Seks

Je lichaam kent heel wat leuke plekjes. Het is fijn om gekieteld te worden en een knuffel kan deugd doen - ja, zelfs als hij van je mama of papa komt, geef maar toe! In je pubertijd leer je een nieuwe vorm van lichamelijk genot kennen. Dat soort genot krijg je bijvoorbeeld door met iemand te zoenen. Je kan niet met jezelf zoenen. Bij seks is dat anders: seks begint bij jezelf!

Voordat je aan seks kunt beginnen, moet je immers heel wat te weten komen. Het is belangrijk om je eigen lichaam te leren kennen. Dat doe je door boeken en websites zoals www.jongerengids.be te raadplegen.

Naast de theorie is er nog de praktijk. Je kan met je handen aan de slag gaan en seks hebben met jezelf. Dat heet met een serieus woord masturberen.

De pubertijd is de tijd waarin je als kind volwassen wordt. Dat gaat gepaard met heel wat fysieke en emotionele veranderingen. Sommige kinderen beginnen al te puberen op hun 12 jaar, anderen pas op hun 15. Dat is voor elk kind anders.

Masturberen is helemaal oké, maar het is uiteraard geen verplichting! Misschien ben je daar nog niet klaar voor of is het gewoon niet jouw ding. Dat is zeker niet abnormaal. Iedereen beleeft zijn seksualieit op zijn eigen manier. Dat maakt seks net zo speciaal.

Weetje: Terwijl enkel mensen en sommige apen echt zoenen, is seks iets dat in heel de dierenwereld voorkomt. Seks dient namelijk om je voort te planten.

Masturbeergids voor jongens

De meest gevoelige plaats voor een jongen is zijn penis. Dat is een deftig saai woord. Er bestaan nog heel wat grappige woorden voor: fluit, jongeheer, leuter, lid, lul, mannelijk lid, paal, piel, pielemuis, piemel, piet, pik, pisser, potlood, plasser, rampetamp, roe, roede, sannie, sergeant-majoor, snikkel, stijve, tamp, tampeloeres en zwengel. Jongens kunnen masturberen door met hun voorhuid over hun eikel te schuiven. Sommige jongens hebben geen voorhuid, maar dat vormt geen probleem. In dat geval kunnen ze gewoon over hun eikel wrijven. Bij het masturberen denk je aan een leuk meisje of aan een toffe jongen. Je creëert zo je eigen seksuele fantasie. Masturberen is zeer aangenaam en kan tot een hoogtepunt leiden: het orgasme. Als jongens klaarkomen, komt er een witgrijze vloeistof (sperma) uit hun eikel. Dat geeft een geweldig gevoel.

Masturbeergids voor meisjes

Bij vrouwen is de vagina de gevoeligste plek. Andere woorden zijn schaamspleet, doos, flamoes, gleuf, muis, poes, pruim, spleet, trut en vulva. Meisjes kunnen met hun vingers over hun clitoris wrijven. Dat is een heel gevoelig plekje in de bovenzijde van de vagina. TIP: je kunt je vagina beter leren kennen door een spiegeltje tussen je benen te plaatsen en zo een betere kijk te krijgen. Bij het masturberen denk je aan een leuke jongen of een tof meisje. Je creëert zo je eigen seksuele fantasie. Masturberen is zeer aangenaam en kan tot een hoogtepunt leiden: het orgasme. Dan voel je je spieren vanbinnen samentrekken. Dat geeft een geweldig gevoel.

Seks? Dat gaat zo.

Een man kan ook klaarkomen door met zijn penis heen en weer te bewegen in de vagina van een vrouw. Bij het klaarkomen komt er sperma vrij dat de eicel van de vrouw kan bevruchten. Zo kan een vrouw zwanger worden. Hoe dat allemaal juist in elkaar zit, leer je in de les biologie.

Maar meestal hebben mensen seks voor genot en hebben ze niet de bedoeling om kinderen te maken. Daar is absoluut niets mis mee. Integendeel, het is een uiting van liefde en bovendien nog eens heel erg leuk. Seks beperkt zich ook niet enkel tot klaarkomen. Het maakt er maar een klein onderdeel van uit. Met seks geef je elkaar genot. Dat gebeurt ook door elkaar op verschillende plekjes te kussen en te strelen.

Om zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende middelen ontworpen. Zo kunnen vrouwen ‘de pil’ nemen. Een echte aanrader is de condoom. Dit is een rubberen hoesje dat de man over zijn penis moet doen. Het lijkt eigenlijk een beetje op een ballonnetje. Een condoom is noodzakelijk omdat het je ook beschermt tegen sekueel overdraagbare ziektes (soa’s). Deze ziektes kunnen heel ernstig zijn! Dus als je ooit seks hebt, vergeet zeker niet om een condoom te gebruiken.

Volwassenen doen vaak heel mysterieus over seks. Vroeger was seks een taboe. Het was iets waar je niet over mocht praten en dat je zogezegd alleen maar deed om je voort te planten. Dat is natuurlijk onzin. Met seks doe je niemand kwaad. De voorwaarde is wel dat jij en je sekspartner er zich goed bij voelen. Het is dus niet de bedoeling om seks te hebben met iemand om hem/haar een plezier te doen! Seks is iets heel waardevol en jij bent de enige persoon die kan zeggen of je er helemaal klaar voor bent en je er ook zin in hebt. Daarom laat de wet seks pas toe vanaf de leeftijd van 16 jaar. Op deze manier zorgt men ervoor dat je volwassen genoeg bent om de juiste keuze te maken. Want het is niet omdat je zin hebt in seks, dat je er al volledig klaar voor bent.

In de tussentijd kan je in elk geval je eigen seksualiteit helemaal ontdekken!

terug naar boven