fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Slim

Dom zijn doet geen zeer, maar slim zijn ook niet!

Ga slim om met je talenten

Iemand die heel slim is, wordt niet vanzelf een professor. Iemand die heel goed kan zingen, wordt niet vanzelf beroemd. Iemand die goed is in voetballen, scoort niet automatisch elke wedstrijd drie goals. Intelligentie en andere talenten zijn grotendeels aangeboren. Je kiest er met andere woorden niet zelf voor. Je moet de tijd nemen om je talenten te ontdekken. Je kan je talenten of gebreken verbeteren door te oefenen. Een atleet kan goed trainen. Een leerling goed opletten en studeren.

Wie zijn het slimst: jongens of meisjes?

Jongens en meisjes hebben grotendeels dezelfde hersenen. Toch zijn er kleine verschillen. Zo zijn jongens over het algemeen beter in ruimtelijk inzicht. Dus bijvoorbeeld in oefeningen met meetkundige figuren zoals een vierkant, een driehoek, een bol... Meisjes zijn dan in het algemeen beter in taaloefeningen.

Maar uiteindelijk is iedereen uniek. Er zijn dus ook veel jongens die niet zo goed zijn in rekenen en meisjes die minder scoren op taal. Vroeger dacht men dat mensen met een blanke huidskleur slimmer zijn dan mensen met een gekleurde huidskleur. Maar dat klopt helemaal niet! Huidskleur heeft niets te maken met intelligentie of karakter.

Albert Einstein

Albert Einstein was een zeer slimme en beroemde wetenschapper. Hij is de uitvinder van de relativiteitstheorie. Door deze theorie hebben we meer inzicht in hoe het heelal in elkaar zit. Einstein was een echte ster in zijn tijd. Iedereen wou een foto van hem.
Op een dag was hij al die aandacht meer dan beu en stak hij zijn tong uit!

lees een dossier

terug naar boven