fakkel

fakkeltjes.be

 1. Digitale planeet
 2. Dossiers

Straf

Zowel jong als oud durft wel eens stout zijn. Je bent als kind nieuwsgierig en je wil kijken hoever je kan gaan … Soms te ver, blijkt dan. Als je opgroeit leer je wat kan en wat niet kan. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar dat is normaal. Zolang je maar leert uit je fouten. Een andere reden waarom sommige kinderen (en volwassenen!) stout zijn, is dat ze zich niet zo goed in hun vel voelen. Dan uiten ze hun frustratie op anderen. Pestkoppen zijn bijvoorbeeld vaak vroeger zelf gepest geweest of voelen zich niet zo gelukkig thuis.

Regels

Anarchisme is Grieks en betekent ‘geen heerser’. Anarchisten zijn mensen die vinden dat er best zo weinig mogelijk regels zijn. Zonder regels zijn mensen echt vrij, zo zeggen ze. Anarchisten vinden dat mensen zonder algemene regels tot goede afspraken kunnen komen.

De meeste mensen vinden dat er wél algemene regels nodig zijn. Zonder regels die iedereen respecteert, moet je over alles discussiëren. Zo ontstaat er makkelijk ruzie, of erger.

Regels zijn niet overal hetzelfde. Op straat gelden er andere regels dan bij je thuis. Het heeft weinig zin om een verkeerslicht aan de wc-deur te plaatsen. Of wel?

Dat is straf

Wie de regels breekt, krijgt een straf. Een straf heeft verschillende doelstellingen.
Ten eerste moet het voorkomen dat je iets stout gaat doen. Dat heet het afschrikeffect. Als je weet dat je een straf krijgt voor het stelen van een koekje, dan zal je minder geneigd zijn om dit te doen.
Een straf laat je nadenken over je gedrag. Je leert waarom je gedrag fout was. Daardoor zal je in de toekomst (hopelijk) niet meer hetzelfde doen.
Een straf zorgt soms ook voor vergelding. Stel dat je door te wild te spelen de favoriete bloempot van je mama kapot maakt. Je mama laat je als straf klusjes doen. Zo compenseer je het slechte wat je gedaan hebt door iets goeds. Een straf mag nooit wraak zijn. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat je mama naar je kamer holt en een stuk speelgoed van jou kapot maakt.

Wat vind jij een goede straf voor iemand die

 1. zijn of haar kamer niet heeft opgeruimd
 2. zijn of haar huiswerk niet heeft gemaakt
 3. iemand anders heeft gepest

Welke straffen vind jij ‘te straf’ en kunnen niet door de beugel? Waarom?

 1. Een opstel schrijven
 2. Een preek krijgen
 3. In de hoek staan
 4. Op je knieën zitten
 5. Draai rond de oren krijgen
 6. Ezelsoren dragen
 7. Strafregels schrijven
 8. Geslagen worden met een stok
 9. Zakgeld intrekken
 10. Huisarrest
 11. Je kamer opruimen
 12. Zonder eten naar bed
 13. Excuses aanbieden
 14. Op de gang staan
 15. Nablijven
 16. Weggestuurd worden van school
 17. Doodstraf

terug naar boven