fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Surfen

Surf jij vaak op de golven van het internet? Lees dan zeker deze gids met veel tips!

Chatten is leuk. Je leert zo nieuwe kinderen kennen die niet in je buurt wonen. Een probleem is wel dat je nooit zeker bent met wie je chat. Veel mensen doen zich anders voor. Je denkt dat je met een 10 jarig meisje aan het praten bent? Misschien is het wel een 40 jarige man! Pas op met vreemden op het internet. Geef nooit je adres of telefoonnummer en spreek er nooit mee af! Het is ook niet zo dat er alleen maar ‘vieze oude meneren’ op het internet zitten, maar toch, het is erg belangrijk om voorzichtig te zijn. Daarom is het best om een nickname of schuilnaam te gebruiken in plaats van je echte naam. Zoals ‘Fakkeltje123’ of ‘Astrokid’. Dan weet niemand wie je bent.

Op een chat kom je soms vervelende mensen tegen. Hier zijn enkele goede tips tegen zo’n pesters:

  • TIP 1 reageer niet, negeer die persoon gewoon
  • TIP 2 blokkeer de chatter (dit kan je ook doen in Skype)
  • TIP 3 schakel de moderator (de beheerder) van de chat in
  • TIP 4 vertel het aan je vrienden of ouders
  • TIP 5 gebruik een andere nickname
  • TIP 6 kom gewoon een andere keer terug

Als je ergens een profiel aanmaakt, moet je soms invullen waar je woont. Vul dan gewoon onzin in. Bijvoorbeeld:

“Fakkeltjesstraat 123
9999 Fakkeltjesdorp”
Hetzelfde kan je doen voor een telefoonnummer.

Pas op wanneer je chat met een webcam. De andere persoon kan namelijk dan een filmpje of foto van jou nemen en op het internet zetten.

Om op internet te surfen heb je een zoekmachine nodig. In België is Google de meest gebruikte zoekmachine. Maar op Google kom je soms veel reclame tegen en dingen die je helemaal niet zoekt. Er zijn gelukkig ook zoekmachines voor kinderen zoals:

Je moet 13 jaar zijn om een Facebookprofiel te hebben. Toch zitten veel kinderen op Facebook. Ze geven gewoonweg een verkeerde leeftijd op. Als je toch echt op Facebook wil, zorg dan dat je ouders op de hoogte zijn. Een goed systeem is dat je ouders je Facebookvriend zijn en het zo een beetje in de gaten kunnen houden.

Een virus is een programmaatje dat schade aan je computer kan veroorzaken. Soms zijn virussen niet gevaarlijk, maar gewoon irritant. Bijvoorbeeld wanneer er veel kadertjes verschijnen en je die niet kan sluiten. Zorg dat je een virusscanner hebt. Zoek op het internet naar ‘gratis virusscanner’. Je kan ook een virusscanner kopen. Vraag dit aan je ouders of voogd.

Je kan Adblock installeren om vervelende reclame en pop-ups tegen te gaan.

terug naar boven