fakkel

fakkeltjes.be

 1. Digitale planeet
 2. Dossiers

Toekomst

Waarzeggers zijn vooral goed in het voorspellen hoeveel geld ze gaan verdienen met hun bedrog. Maar er zijn ook mensen die van de toekomst voorspellen een wetenschap hebben gemaakt. Lees er alles over in dit dossier.

Glazen bol

Helderzienden beweren dat ze de toekomst kunnen voorspellen. Ze leggen kaarten om zo iemands levenspad te kunnen ontwarren. Je hebt ook nog mensen die horoscopen schrijven en nog gekker: mensen die ze lezen! Maar dat is allemaal onzin. Niemand heeft ‘speciale krachten’ om in de toekomst te kijken. Toch trappen er heel wat mensen in. De enigen die echt iets zinnig kunnen vertellen over hoe de toekomst eruit zal zien zijn futurologen.

Futurologie

Futurologen (future is Engels voor toekomst) zijn wetenschappers die zich bezighouden met het proberen voorspellen van de toekomst. Dat doen ze in de eerste plaats door gebruik te maken van cijfers en grafieken over het verleden. Ze gaan op zoek naar bepaalde evoluties en veranderingen. Bovendien beschikken ze meestal ook over een goede dosis fantasie. Een voorbeeld van een voorspelling: Computerschermen worden de laatste jaren steeds dunner. Futurologen ‘voorspellen’ daarom dat er binnen een aantal jaar schermen bestaan zo dun als papier. Het zal misschien zelfs mogelijk zijn om je kamer te behangen met ‘computerpapier’.

Energie

Belangrijk voor onze toekomst is energie. We hebben energie nodig om ons te verplaatsen, om te verwarmen, om te koken, om dingen te maken, om te surfen en gamen … Vandaag de dag halen we onze energie vooral uit olie, steenkool en kernenergie. Maar deze energiebronnen zijn zeer milieuvervuilend. Milieuvriendelijke alternatieven zoals zonne-energie en windmolens moeten nog verbeterd worden om de schadelijke bronnen te kunnen vervangen. Wetenschappers hopen dat ze nieuwe manieren vinden om energie te winnen. Bijvoorbeeld door kernfusie (= een chemisch proces) of door satellieten de ruimte in te sturen die ons zonne-energie kunnen geven.
Totdat wetenschappers een nieuwe grote ontdekking doen, zullen we in elk geval veel spaarzamer moeten omgaan met onze energie.

Robots

Je kan je geen toekomst inbeelden zonder robots. Futurologen voorspellen dat robots een gemeengoed worden in de toekomst. Maar vandaag de dag bestaan er eigenlijk al heel wat robots:

 • In de industrie en ruimtevaart worden veel robots gebruikt om sneller, goedkoper en nauwkeuriger taken uit te voeren.
 • In het leger gebruikt men drones, onbemande vliegtuigjes om spionageopdrachten uit te voeren. In de toekomst zullen er nog meer robots worden ingezet in oorlogssituaties.
 • Robots vind je ook al bij je thuis. Je hebt er die automatisch stofzuigen of het gras afrijden.
 • De robots van vandaag hebben simpele taken. Ze kunnen niet zelfstandig nadenken en werken zoals mensen. Futurologen voorspellen dat we ooit wel mensachtige robots zullen kunnen maken. Deze toekomstige robots zullen we tegenkomen aan recepties, in rusthuizen en zelfs in onze huiskamers.
  Zullen we ooit een robot kunnen maken die net hetzelfde is als een mens? Een robot met niet alleen intelligentie, maar ook gevoelens? Sommige futurologen geloven van wel, anderen van niet. Wat denk jij?

  Het verschil tussen een robot en een mens:

  Mens Robot
  Hersenen Computer
  Zintuigen Sensoren
  Zenuwen Elektrische draden

  Weetje: In 1921 werd het woord robot bedacht, in een Tsjechisch toneelstuk over een mechanische slaaf.

  Tien voorspellingen van futurologen

  Geloof jij dat deze voorspellingen ooit zullen uitkomen?

  • In de toekomst is vlees eten passé. Het is niet lief om dieren te doden en het is gewoon makkelijker om nepvlees te maken in laboratoria. Dit is geen science fiction. De eerste ‘kunstvleesburger’ is vorig jaar al gemaakt!
  • Auto’s zullen automatisch rijden. De chauffeur zal enkel de bestemming moeten ingeven. Sommige wetenschappers denken dat auto’s ooit zullen rijden met behulp van magnetisme (= dezelfde kracht die je vindt in magneten). Ze zouden boven de grond zweven.
  • Kleren zullen computerchips bevatten. Als je wordt aangereden door een (losgeslagen automatische) auto, zullen je kleren je zo goed mogelijk proberen te verzorgen door bijvoorbeeld de wonden toe te houden. De chip in je kleren zal ook automatisch een ambulance bellen.
  • Via een bril zal je objecten kunnen laten verdwijnen. Je zal door muren kunnen kijken net als superman.
  • Je moet nooit meer iets uit je hoofd leren. Je zal altijd alle informatie bij de hand hebben in de vorm van een chip in je hersenen. Misschien wordt school dan wel afgeschaft. Goed idee?
  • Je zal contactlenzen dragen die werken als een computer. Als iemand een vreemde taal tegen je spreekt zal je automatisch een vertaling krijgen op je scherm.
  • Door computerchips in de hersenen te plaatsen zal gedachtenlezen mogelijk worden. Je zal dan bijvoorbeeld je dromen kunnen bekijken als een film. Zou je het leuk vinden dat anderen jouw gedachten kunnen lezen?
  • Elk object zal een chip bevatten waardoor we dat object met onze hersenchip kunnen laten bewegen. Zoals Jean Grey uit the X-Men bijvoorbeeld.
  • Met een 3D-printer print je niet op papier, maar wordt een voorwerp met verschillende lagen opgebouwd. Er bestaan nu al 3D-printers waarmee je bijvoorbeeld een beeldje van jezelf kan maken. Het ultieme doel van wetenschappers is om een soort machine te maken die echt alles kan printen. Je zou dan met één machine zowel een koelkast, een broodje kaas als een auto kunnen ‘printen’.
  • We zullen nooit meer naar de dokter moeten. Er zal een soort mini-dokter-robotje in ons lichaam rondzwerven die de schadelijke stoffen uitschakelt. Sommige futurologen geloven dat we ons lichaam zo zullen kunnen aanpassen dat we het eeuwige leven krijgen. Zou jij eeuwig willen leven? Waarom wel/niet?

  Vooruitgang?

  Grootse uitvindingen zorgen ervoor dat we anders gaan leven. Door het internet bijvoorbeeld hebben we makkelijk en snel toegang tot informatie en tot elkaar. Dat is positief, zo leer je veel nieuwe dingen en mensen kennen. Maar het zorgt er ook voor dat roddels en gênante foto’s zich sneller verspreiden. Je zal dit al duizend keer gehoord hebben, maar het is dan ook echt belangrijk: Let op met welke informatie je achterlaat op internet, op een profiel of via een chat. Want dat kan later altijd nog eens opduiken. Phubbing is het fenomeen dat iemand zo druk bezig is met zijn of haar mobieltje en geen tijd heeft voor de mensen in de omgeving. Ben jij ooit al ‘gephubd’ door iemand?

  De belangrijkste vraag is: technologie voor wie? Gaan we dingen uitvinden als gadgets voor de allerrijksten of gaan we op zoek naar dingen die ons gelukkiger maken? Moeten we ons in de eerste plaats niet bezighouden met uitvindingen die armoede en ziektes de wereld kunnen uithelpen en zorgen voor een beter milieu? Vragen voor het heden en antwoorden voor de toekomst.

  Quiz!

  Goed gelezen? Test jezelf met de quiz!

  terug naar boven