fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Water

Elke dag gebruiken we liters water. We drinken water, koken met water, wassen onze handen met water, poetsen onze tanden met water … Water is een waardevol goed. Daarom dat we er voorzichtig mee moeten omspringen. In dit dossier lees je meer over het belang van water.

Drinkbaar water

Er wordt wel eens gezegd dat het gezond is om 1 liter water per dag te drinken. Maar eigenlijk bestaat er geen exact antwoord op de vraag hoeveel water je best per dag het drinkt. Toch is het simpel: Als je dorst hebt, drink dan water. Water is de enige échte dorstlesser. Als je ziek bent of het warm weer is, zweet je veel en heeft je lichaam extra veel nood aan water.

Veel mensen kopen water uit flessen. Nochtans is water uit de kraan in België meestal even gezond als water uit de fles. Bij je thuis kan je dus evengoed water uit de keuken of badkamer nemen. Op publieke plaatsen en in het buitenland moet je wel opletten met water uit de kraan.

Weetje: 6 van de 10 kinderen vinden water van de kraan lekker. En jij?

Waterfijnproever

Een proefpersoon doet een blinddoek om. Hij of zij krijgt een glas water uit de fles en een glas water uit de kraan te drinken. Kan de proefpersoon raden welk water uit de fles en welk uit de kraan komt?

Toegang tot water is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Ongeveer een tiende van de wereldbevolking heeft nog geen directe toegang tot schoon drinkwater. Ze moeten elke dag kilometers wandelen tot ze een waterput tegenkomen.

Regen

Water speelt ook een belangrijke rol in ons weer.
Door de warmte van de zon verdampt het water van de grond. Er ontstaan wolken. Een wolk is dus niets anders dan verdampt water. Als een wolk in koude lucht komt, koelt hij af. Dan verandert de damp terug in water. Zo ontstaat regen.

Weetje: Mist is gewoon een laaghangende wolk.

Nog eentje: Ongefilterd regenwater is niet drinkbaar, maar kan wel gebruikt worden om bijvoorbeeld de wc te spoelen. Dit is beter voor het milieu. Drinkbaar water maken, kost namelijk veel energie.

Diep in de zee

Veel afval komt uiteindelijk terecht in onze oceanen. In de Grote Oceaan is er zelfs een grote ‘plastic soep’ te vinden. Een kilometerslange verzameling plastic drijft er op het water. Door deze vervuiling komen kleine plastic deeltjes terecht in de magen van zeedieren. Wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen hiervan op lange termijn.

Een ander groot probleem is de overbevissing. Op sommige vissoorten wordt er zoveel gevist door grote industriële boten dat ze met uitsterven bedreigd zijn. Een bekende overbeviste vis is de blauwvistonijn. Op internet vind je viswijzers. Die vertellen je of de vis uit de winkel overbevist is of niet.

De noordpool

De laatste jaren smelt het ijs van de Noordpool heel erg snel. Dat is niet goed voor de dieren die daar leven, zoals ijsberen, walrussen en narwallen. Het smelten van het Noordpoolijs heeft ook gevolgen voor de rest van de wereld. Doordat het ijs in water verandert, stijgt de zeespiegel. Er komt met andere woorden meer water in de zee. Dit verhoogt de kans op overstromingen in heel de wereld.

Het smelten van ijskappen is een gevolg van de opwarming van de aarde. De opwarming is een natuurlijk fenomeen dat versterkt wordt door menselijk toedoen. De vele ongezonde uitlaatgassen (broeikasgassen) van onder andere auto’s, vliegtuigen, veebedrijven en fabrieken vormen een deken rond de aarde. Het zonlicht kan wel door dat deken naar binnen, maar het kan nog nauwelijks ontsnappen. Denk aan een serre. De warmte komt in de serre, maar kan niet zo makkelijk terug naar buiten. Hetzelfde gebeurt bij de aarde. De versnelde opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het klimaat ontregeld wordt. Op sommige plaatsen wordt het warmer, op andere kouder, op sommige natter, op andere droger. Dit zorgt ervoor dat op veel plaatsen landbouw moeilijker wordt en oogsten mislukken.

Milieuactivisten willen deze problematiek een halt toeroepen. Ze vinden dat mensen er meer aan moeten doen om het milieu te beschermen.

Wat kan jij doen?

  • Let op je elektriciteitsgebruik. Laat bijvoorbeeld het licht of de tv niet aanstaan als dat niet nodig is.
  • Laat je niet overal naartoe voeren met de auto. Trein, bus, tram of gewoon met de fiets of te voet zijn milieuvriendelijke alternatieven.
  • Recycleer je afval en gebruik tweedehandsvoorwerpen.

Olie

Nu de Noordpool smelt, willen veel bedrijven er boren naar olie en andere mineralen. Milieuorganisaties zoals Greenpeace waarschuwen voor zulke boringen. Ze hebben schrik voor olierampen die het zeeleven zouden verstoren. Daarom voert Greenpeace actie om van de Noordpool net zoals de Zuidpool een beschermd natuurgebied te maken.

In 2010 vond er in de golf van Mexico een grote ontploffing op het olieplatform Deepwater Horizon plaats. Wekenlang vloeiden er miljoenen liters olie in de zee. Dit berokkende veel schade aan de fauna en flora, zowel in de zee als aan de kusten.

Laatste waterweetje

Waarom blijven dingen drijven?
Omdat er lucht inzit.
In ijs zit er bijvoorbeeld meer lucht dan in water.
Lucht is lichter dan water. Daarom kan ijs drijven op water.

terug naar boven