fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Zoenen

Zoenen is typisch voor mensen. Ze doen het in bijna alle streken van de wereld. Een bekende uitzondering zijn de Eskimo’s, maar zij zijn zeker niet de enigen. Op veel plaatsen neuzen mensen in plaats van te kussen. Door te neuzen kunnen ze elkaar goed ruiken. Dat vinden Eskimo’s wel fijn.

Ontstaan

Men weet niet zeker hoe het zoenen is ontstaan. Eén van de ideeën is dat onze voorouders eten aan hun kinderen via de mond doorgaven, net zoals sommige vogels dat doen. Sommigen denken dan weer dat we het zoenen aanleren wanneer we als baby borstvoeding krijgen. Baby’s zuigen ook aan een fopspeen of op hun duim. Mensen zijn volgens die theorie van kleins af aan gewoon om te kussen.

Tenslotte zijn er veel wetenschappers die denken dat we door het zoenen op de mond elkaar beter leren kennen. Onze hersenen zouden het speeksel van de ander kunnen ontcijferen. Zo kiezen we er een goede partner uit, zonder dat we dat door hebben!

Waar alle wetenschappers het roerend over eens zijn: zoenen is leuk!

Hoe zoen ik?

Iedereen is zenuwachtig voor de eerste kus. Maar eigenlijk is er niets om bang voor te zijn. Kussen gaat vanzelf. Je leert het door te doen. Net als wiskunde dus, maar dan net ietsje leuker…

terug naar boven