fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Dyslexie

Dev os, qedeer en het beir qatmen sheet.
In petijb qat beqeiren nog konbendraten, waren ze pe deste vreinqen. Pas later is bat veranqerb. Oq een pag stuurben ze qe vos naar het dalies van pe leeuw om hem te vragen een onberkoning te penoemen. Toen de vos het qalies verleit, stonb pe deer hem op te wachten.

(c) ikhaatlezen.be

Wat is dat allemaal? Kan jij lezen wat er staat? Neen?
Zo ziet elke tekst er uit voor kinderen die dyslexie hebben.

Dysle-wat?

Dyslexie is een moeilijk woord voor woordblindheid. Kinderen die dyslexie hebben, hebben problemen met lezen en/of schrijven. Ze wisselen letters en woorden. Ze zien letters ondersteboven of achterstevoren. Alle letters dansen een beetje voor hun ogen.

Dyslexie heb je vanaf je geboorte. Maar het wordt pas goed duidelijk wanneer je leert lezen en schrijven. Het is geen ziekte, maar gewoon de manier waarop je hersenen werken. Kinderen met dyslexie zijn ook niet dom. Er zijn zelfs grote geleerden met dyslexie. Dyslexie gaat nooit over. Het wordt gelukkig wel een beetje beter als je veel oefent.

Luisterboeken kunnen ook helpen. Er zijn twee soorten: Daisy-boeken en ADIBoeken. Ze zijn er speciaal voor kinderen met leesproblemen.

Wil je meer weten? Surf naar www.ikhaatlezen.be! Een toffe website boordevol weetjes, boekentips en meer, speciaal voor kinderen met dyslexie.

terug naar boven