fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Pubertijd

Je puberteit is de tijd waarin je als kind volwassen wordt. Dat gaat gepaard met heel wat fysieke, maar ook emotionele veranderingen. Zowel vanbuiten als vanbinnen dus. Je puberteit begint tussen je 10de en 14de jaar.

In die periode leer je je lichaam op een andere manier kennen. Je gaat anders beginnen kijken naar jongens/meisjes. Je wordt verliefd, gaat handjes willen houden en zelfs zoenen met je liefje.

Seks

Vanaf een bepaald moment ga je je ook seksueel aangetrokken voelen tot jongens/meisjes.
In België mag je seks hebben vanaf je 16de jaar. Dat is dus iets voor later. Nu kan je wel al je eigen lichaam leren kennen. Dat doe je door boeken en websites zoals www.jongerengids.be en dokterschaemroodt te raadplegen.

Naast de theorie is er nog de praktijk. Als je er klaar voor bent, kan je met je handen aan de slag gaan en seks hebben met jezelf. Dat heet met een serieus woord ‘masturberen’. Masturberen is een manier om je eigen seksualiteit beter te leren kennen, helemaal op jezelf.

Masturberen is helemaal oké, maar het is uiteraard geen verplichting!
Misschien ben je daar nog niet klaar voor of is het gewoon niet jouw ding.
Dat is zeker niet abnormaal. Iedereen beleeft zijn seksualiteit anders. Dat maakt het net zo speciaal.

Masturbeergids voor jongens

Jongens kunnen masturberen door met hun voorhuid over hun eikel te schuiven. Sommige jongens hebben geen voorhuid, maar dat vormt geen probleem. In dat geval kunnen ze gewoon over hun eikel wrijven. Bij het masturberen denk je aan een leuk meisje of aan een toffe jongen. Je creëert zo je eigen seksuele fantasie.

Masturberen is zeer aangenaam en kan tot een hoogtepunt leiden: het orgasme. Als jongens klaarkomen, komt er een witgrijze vloeistof (sperma) uit hun eikel. Dat geeft een geweldig gevoel.

Masturbeergids voor meisjes

Meisjes kunnen met hun vingers over hun clitoris wrijven. Dat is een heel gevoelig plekje in de bovenzijde van de vagina. TIP: je kunt je vagina beter leren kennen door een spiegeltje tussen je benen te plaatsen en zo een betere kijk te krijgen.

Bij het masturberen denk je aan een leuke jongen of een tof meisje. Je creëert zo je eigen seksuele fantasie.

Masturberen is zeer aangenaam en kan tot een hoogtepunt leiden: het orgasme. Dan voel je je spieren vanbinnen samentrekken. Dat geeft een geweldig gevoel.

terug naar boven